3 minutter lesetid | Espen Schrøder
Vannlekkasjer er den vanligste årsaken til skader i borettslag og sameier – faktisk oppstår det en vannskade hvert niende minutt i Norge. En lekkasje i én leilighet kan fort få store konsekvenser for naboenes leiligheter.
Les mer: Hva gjør du ved en vannlekkasje i borettslaget?
Når en vannlekkasje oppstår, må man bli varslet så tidlig som mulig, slik at man har mulighet til raskt å gripe inn. Derfor bør borettslag og sameier ha en løsning for vannlekkasjevarsling som bygger på prinsippet om ‘rask varsling, rask handling’.
Tradisjonell vannlekkasjevarsling detekterer fuktighet på gulv, og så varsler den lokalt med litt piping. Men hva om beboeren i den aktuelle leiligheten ikke er hjemme når lekkasjen oppstår? Da hjelper det lite at det piper litt under vasken ...
Effektiv vannlekkasjevarsling sørger ikke bare for å varsle lokalt i boenheten eller i fellesområdet når sensoren detekterer vann, den varsler også beboere via app eller SMS, om de så er på hytta eller på reise langt ute i verden.
Videre bør systemet kunne varsle beboere som bor i etasjene under, slik at også de raskt kan reagere og se etter vann. I tillegg bør systemet kunne varsle relevant personell (vaktmester, rørlegger, o.l.) som kan få stoppet vannlekkasjen før store skader oppstår.
Les også: Hvordan kommunisere enkelt med alle beboere i borettslaget?
Smart felles vannlekkasjevarsling i praksis
Si at det oppstår vannlekkasje i en leilighet i femte etasje. Da må beboerne der bli varslet – men også beboerne i fjerde, tredje og andre etasje. Dersom ikke tiltak gjøres av beboer i den aktuelle leiligheten, bør styret få varsel via en styreportal. Også vaktmester bør bli varslet om at det har oppstått en lekkasje i den og den leiligheten.
Det finnes enkle vannlekkasjedetektorer som monteres trådløst, og som informerer beboere og eventuelt styret og vaktmester om det oppdages en lekkasje i fellesområder eller i en leilighet. Et slikt system for felles vannlekkasjevarsling kan til og med sende en direkte varsling til en rørlegger.
Installer felles vannlekkasjevarsling i samtlige boenheter, så styret kan se at alle har fungerende vanndeteksjon i våtrom og under kjøkkenbenken.
Tidlig varsling av en lekkasje er skadeforebyggende, og store beløp kan være spart. Dermed kan det også gi besparelser i form av bedre forsikringsvilkår.