10 minutter lesetid | Stein Bakker
Flere og flere borettslag tar i bruk smarte teknologiske løsninger for å spare tid og penger, og samtidig øke tryggheten og velferden for beboerne. Derfor kalles gjerne smarthus-teknologien for velferdsteknologi.
Med smart teknologi kan man blant annet kontrollere lys, dører, låser, varme og brannvarsling, slik at bygningen blir litt smartere. Det er imidlertid viktig å passe på at dere ikke prøver dere med noe altfor smart, eller prøver å tilpasse enkel smarthus-teknologi tiltenkt mindre hus, til et helt borettslag.
Ja, trådløs teknologi tiltenkt bygninger er like sikkert som “kabler”, på samme måte som trådløs 4G på mobiltelefonen er like stabil (les: mer stabil) enn kabelen du har i veggen.
Utover sikkerhet er smartteknologien også en velkommen teknologi for å forenkle moderniseringen av borettslaget, som følge av enklere installasjon. I tillegg er den ofte rimeligere å anskaffe og enklere i bruk.
I dag er det nærmest bare fantasien som setter grenser for hvor smart et borettslag kan bli, og for løsninger som potensielt kan snakke sammen.
Vi ser nærmere på sju smartteknologiløsninger som gjør hverdagen i borettslag tryggere, enklere og mer forutsigbar.
Med en trådløs porttelefon kan du både se og snakke til den som ringer på, og eventuelt låse opp hovedinngangsdøren. Systemet ringer på mobilen til den som bor i leiligheten, og denne kan enkelt svare og åpne døren med en app på sin smarttelefon. Du kan svare på ringeklokken og se hvem som ringer på, uansett hvor du er i huset (eller i verden, for den saks skyld).
Har du et integrert kamera på ringetablået ved porten, kan du via smarttelefon se hvem som ringer på. Dette gjør det enklere og sikrere for alle beboere.
Elektronisk dørlås gir deg en nøkkelfri hverdag. Når du kan låse opp og igjen døren med mobiltelefonen, kode eller trådløs nøkkelbrikke, slipper du å lure på hvor nøkkelen har blitt av, eller om du glemte å låse.
Adgangsbloggen går i dybden på hvorfor en elektronisk dørlåsløsning i borettslag er enklere og rimeligere å forvalte enn et tradisjonelt mekanisk låssystem, blant annet;
“Med en elektronisk løsning blir det enklere rutiner. Adgangskort kan deaktiveres hvis det mistes. Og ved eierskifte blir de gamle kortene omprogrammert eller deaktivert og erstattet med nye. Det er med andre ord slutt på nøkler på avveie ved flytting eller tap.”
En elektronisk lås gir dessuten økt sikkerhet i borettslaget, siden ingen nøkler kommer på avveie.
Elektronisk dørlås bør kunne snakke med deres trådløse porttelefonløsning, slik at alt skjer i samme operasjon.
Les også: 5 smarte løsninger for borettslag
De fleste av oss har nok hentet pakker fra Postens selvbetjente pakkeautomater på nærmeste utleveringssted. Men en smart pakkeautomat hjemme i ditt eget borettslag, som sender deg et varsel på mobilen når du får post, og som du kan styre via en app – høres det ut som science fiction, kanskje?
Vel, et slikt system er allerede i bruk, blant annet i et boligkompleks i Tallinn i Estland.
Slik fungerer det: Postmannen får tilgang til postkassesystemet via app på sin smarttelefon. Han scanner QR-koden på automaten, og registrerer brevet eller pakken på den aktuelle mottakeren i bygget ved å scanne brevet/pakken. Dernest legger han posten i en brevskuff eller pakkeluke.
Mottakeren får så et varsel på mobilen om at det er kommet post. Han eller hun scanner QR-koden på automaten og får vite hvilken skuff/luke som brevet/pakken ligger i. Voilà, så har de posten rett i hånden – uten å måtte dra på et postutleveringssted.
Her kan du lese mer om hvordan et slikt system fungerer.
Borettslag er et fellesskap hvor hver beboers sikkerhet i stor grad er avhengig av naboen. Oppdages det røyk i en leilighet, må alle beboere få varsel om dette så tidlig som mulig.
Av den grunn må borettslag ha en felles løsning for brannvarsling, der alle røykvarslere er koblet sammen på tvers av leiligheter og fellesområder.
Et smart, trådløst system for kollektiv brannvarsling gjør det enklere å bære ansvaret for brannsikkerheten. Hver beboer får melding i app og via SMS om hvilken leilighet som brenner, og dessuten en branninstruks for den sonen deres leilighet tilhører.
Å sette opp et slikt system tar mindre enn 15 minutter per leilighet, og koster like lite som Netflix.
Tidligere har vi skrevet om digital oppslagstavle i borettslaget, som gjør det enkelt å få kommunisert med beboere.
Styret i boligselskaper har et informasjonsansvar, og det å nå frem med beskjeder til beboerne på en enkel og effektiv måte, er en utfordring.
Korktavlen er litt avleggs, og få ser på denne av den grunn
Post-it lapper på dører må settes opp, og taes ned igjen når meldingen ikke lenger gjelder
Brev og flyere i postkasser tar tid å lage og distribuere
Med en digital plattform for varsling via SMS (og i app, dersom dere har installert en komplett sikkerhetsløsning) blir det enkelt å holde alle i borettslaget oppdatert, og du slipper å bruke dyrebar tid på tradisjonell korktavle-kommunikasjon i hver oppgang.
En slik kommunikasjonsplattform varsler ikke bare om kritiske hendelser, men gir styret mulighet til også å varsle om dagligdagse ting, som f. eks. dugnad, brannøvelser, stenging av vann, m.m.
Systemet kan varsle enkeltpersoner, alle i en oppgang, alle beboere i én bygning eller hele borettslaget.
Sensorstyring av lys i leiligheter og fellesarealer i borettslag blir mer og mer populært, da det sparer strømutgifter (man unngår at lys blir stående på unødvendig).
Man kan styre lysene med app eller manuelt med bryter. Eller man kan automatisere lysstyringen ved bruk av forhåndsdefinerte regler og tidsinnstillinger, eller ved bevegelse i et rom.
I hjemmet kan man for eksempel definere at alt lys skal skrus av etter et gitt klokkeslett, eller når man drar på jobb.
Varmestyring er viktig for både fellesområder og for hver leilighet, og det er mye å spare ved å gjøre varmestyringen i borettslaget litt smartere. Dessuten blir det mindre jobb for styret eller driftsavdelingen å automatisere dette.
Mange beboere i borettslag lar varmen i leiligheten stå på hele døgnet, selv om de sover eller er på jobb. Andre skrur av varmeovner om natten, våkner opp til kalde gulv og rom og skrur opp varmen på fullt – for så å dra fra leiligheten. Det samme gjelder for ovner i fellesområder, og alt dette bruker til sammen mer energi og koster mer penger.
Med smart varmestyring kan du regulere strømforbruket basert på temperatur, tid på døgnet, og om du er hjemme eller ikke. Dessuten kan det enkelt defineres ulike klimasoner i leiligheter og fellesområder. Slik sparer borettslaget både miljøet og strømutgifter.
Mange av smartløsningene som vi skriver om her, tiltenkt boligselskaper, har ting til felles, og det er viktig å tilnærme seg denne teknologien med et helhetlig og fremoverrettet blikk.
De fleste løsninger trenger WiFi for å kommunisere med en skyløsning, og for å tillate de forskjellige løsningene å kommunisere med hverandre. Oppsett av WiFi i fellesområder er derfor en god investering og en sikker løsning som veldig mange produkter kan kommunisere med.
Deretter er det viktig å sikre at beboerdata flyter sikkert og sømløst mellom de forskjellige løsningene dere planlegger å anskaffe på sikt, slik at boligselskapet slipper å holde vedlike beboerdata på flere ulike steder. Dette bør være et krav dere stiller når dere velger leverandør.