Røykutvikling i Sameiet Hafrsfjordgate 10 – Sftys løsning avverger evakuering og utrykning

5 minutter lesetid | Stein Bakker

En potensiell ulmebrann i Sameiet Hafrsfjordgate 10 i Oslo bekrefter at et system for felles brannvarsling virker som det skal når det oppstår en reell situasjon.

 

For et borettslag eller sameie er det mange fordeler ved å ha et system for kollektiv brannvarsling installert. To av de viktigste fordelene er at

  • Det er lagt en forsinkelse inn i systemet, slik at alarmen ikke umiddelbart eskalerer til resten av bygget idet én røykvarsler går av i en av leilighetene eller i et fellesområde. Dermed unngår man unødvendig evakuering av bygget.
  • Brannvarslingssystemet er tilkoblet en FG-godkjent alarmsentral, hvor profesjonelle alarmoperatører er på vakt 24/7. Operatørene ringer først til den/de som bor i leiligheten, og eventuelt nestemann på listen, for å få en bekreftelse på brann før brannvesenet tilkalles. Dette bidrar til at det blir færre utrykninger til falske/uønskede alarmer.

I februar i år oppstod det en hendelse i Sameiet Hafrsfjordgate 10 som bekrefter at et system for felles brannvarsling i et boligselskap virker som ønsket når det oppstår røykutvikling.

 

Et tømt askebeger skaper røykutvikling

Sameiet Hafrsfjordgate 10 ligger på Skarpsno i Bydel Frogner i Oslo og består av 19 leiligheter. I 17-tiden den 13. februar blir brannansvarlig og styreleder i sameiet, Theis Helseth, oppringt av alarmsentralen, som forteller at det har gått en alarm i en av leilighetene. Alarmoperatørene hadde ringt og snakket med eieren av leiligheten, som var på jobb og ikke fikk tak i samboeren hjemme.

Helseth ringer til sin nabo og ber ham sjekke den aktuelle boenheten. Naboen løper ned til leiligheten og møter der samboeren som man ikke hadde fått kontakt med tidligere. Hun bekrefter at det har vært røykutvikling og forteller hva som har skjedd: Hun hadde tatt inn et askebeger fra balkongen og tømt det i søpla. Dette hadde så begynt å ulme, og det oppstod mye røyk i leiligheten.

Helseth ringer tilbake til alarmsentralen og bekrefter at situasjonen er under kontroll, og operasjonen avsluttes.

Takket være forsinkelsen i systemet og tilknytningen til alarmsentral unngikk borettslaget på 19 leiligheter å måtte evakuere – og å måtte tilkalle brannvesenet unødvendig.

– Denne hendelsen bekrefter nytteverdien av tidlig varsling ved røykutvikling og mulig branntilløp i et sameie eller borettslag, sier Theis Helseth, styreleder i Sameiet Hafrsfjordgate 10.

– Hadde ikke alarmsentralen klart å oppnå kontakt med noen og fått bekreftelse på at situasjonen var under kontroll, ville alle alarmene i hele bygget ha blitt utløst. Alle beboerne hadde måttet evakuere, og brannvesenet hadde blitt tilkalt.

Les også: Slik unngår du at røykvarslere går av uten grunn i ditt borettslag

 

Felles brannvarsling virker

Det er ikke uten grunn at det i alle nye bygg er påbudt med systemer for felles brannvarsling. Oppdages det røyk i en leilighet og man ikke får avklart situasjonen, så må alle beboere få melding om dette.

– I et boligselskap kan man ikke tenke individuelt om brannsikkerhet, sier daglig leder Stein Bakker i Sfty AS, og fortsetter: – I et slikt fellesskap er man avhengig av naboer, noe denne hendelsen viser.

Ved å ha en smart, trådløs løsning for felles brannvarsling, der alle røykvarslere kobles sammen på tvers av leiligheter og fellesområder, blir alle beboere varslet tidlig ved brann. Dette gir økt komfort for beboere, bidrar til færre utrykninger på falske alarmer – og sparer liv.

Hendelsen i Sameiet Hafrsfjordgate 10 bekrefter at et trådløst system for felles brannvarsling kommer til nytte når man kommer opp i en virkelig hendelse i et sameie eller borettslag.

 

Gratis befaring