I både borettslag og sameier er det styret som har ansvaret for brannsikkerheten, og for å følge opp Forskrift om brannforebygging. Brannforskriftene pålegger styremedlemmene ansvaret for at alle boenhetene er tilstrekkelig sikret mot brann.
Styret vet at den beste måten å ivareta dette ansvaret på, er å installere et system for felles brannvarsling – og derfor vedtar dere å gjøre dette.
Så kommer spørsmålet: “Er styrets vedtak tilstrekkelig for å kunne gjennomføre dette tiltaket, eller må vi i tillegg ha generalforsamlingens eller årsmøtets godkjennelse?”
Hva sier regelverket om dette?
Styret i borettslag og sameier er valgt av generalforsamlingen/årsmøtet til å forvalte boligselskapets interesser. Å verne om beboernes liv og helse er førsteprioritet, og først i rekken av HMS-oppgaver kommer brannforebyggende tiltak.
Branntilløp i én boenhet vil raskt kunne spre seg og involvere flere i samme oppgang, rekke eller bygg. Dersom boenhetene selv hadde ansvar for brannsikkerheten, ville man risikere at enkelte ikke var tilstrekkelig sikret. Både hendelser og statistikken viser at 10–30 % av røykvarslere ikke fungerer. Inkluderer man de som ikke lenger er godkjent, er det ofte så mange som 50–60 % av røykvarslerne som ikke kan brukes.
Styret har dermed både ansvaret og retten til å utføre kollektive sikkerhetstiltak.
Borettslagsloven § 8-9 og Eierseksjonsloven § 30 bestemmer at styret trenger samtykke fra generalforsamlingen/årsmøtet i saker som gjelder «ombygging, påbygging eller andre endringer av bygg eller grunn som etter tilhøva i laget går ut over vanleg forvaltning og vedlikehald».
Brannvern og HMS-tiltak er å anse som en selvsagt del av vanlig forvaltning for å ivareta beboernes felles interesser.
Derav er installasjon av felles brannsvarsling et vedtak styret kan fatte alene – uten å måtte legge det frem for generalforsamlingen/årsmøtet.
Her kan du lese mer om jussen knyttet til dette: Installasjon av felles brannvarslingsanlegg i sameie – styrets beslutning alene?
Les mer om kollektiv brannvarsling