sfty-bloggen - en blogg om smartere og tryggere hjem

Alle i borettslaget må bidra til et trygt bomiljø

Skrevet av Espen Schrøder | Apr 8, 2020 10:46:44 AM

En stor del av styrets ansvar og arbeid er å sørge for et godt og trygt bomiljø for alle i borettslaget, gjennom å ivareta tryggheten for beboere.

Hærverk og innbrudd, vannskader og brann er noe av det som kan ramme et borettslag, og arbeidet med å forebygge dette bør også beboerne delta i.

 

Innbruddssikkerhet

Innbrudd og tyveri i borettslaget forebygges ved god sikring av innganger, garasjeporter og vinduer. Adgangskontroll, låserutiner, belysning og godt innsyn til inngangspartier er viktige tiltak som også beboere kan ta del i.

  • Beboere bør sørge for å holde alle dører lukket og låst, både inngangsdører og boddører, kjeller og lignende. Det er ikke uvanlig at tyver sniker seg inn ved å følge etter beboere eller smette inn når garasjeporten lukkes.
  • Noen boligselskap har såkalte nabosoner, hvor beboerne passer på hverandre. Hvis noen er på ferie, tar naboene inn posten eller slår gresset, så det ser ut som om noen er hjemme.
  • Områder hvor det samler seg søppel og ser litt sjuskete ut, kan være med å tiltrekke seg uønskede elementer. Rene og ryddige utearealer, og naboer som bryr seg – da er mye gjort!

 

Forebygging av vannskader

En vannskade starter ofte inne i en leilighet. Hvis skaden ikke oppdages tidlig, kan vann trekke inn i leiligheter under eller ved siden av.

Hvor er stoppekranen?

Blir det lekkasje, er det viktig at beboerne vet hvordan de kan begrense skaden. Derfor må de vite hvor stoppekranene er, slik at de får stengt vannet dersom en lekkasje skulle oppstå.

Mange boligselskaper har vannbåren varme, hvor varmt vann sirkulerer i et anlegg i bygningen. Dette anlegget er spesielt utsatt for lekkasjer, og de får ofte automatisk påfyll av vann, som gjør at vannet aldri stopper å renne. Da blir det spesielt viktig at beboerne vet hvor stoppekranen for dette anlegget er, så vannet kan stoppes så raskt som mulig.

Nå finnes det også enkle vannlekkasjedetektorer som monteres trådløst, og som informerer beboere og eventuelt styret om det oppdages en lekkasje i fellesområder eller i en leilighet. Tidlig varsling av en lekkasje er skadeforebyggende, og store beløp kan være spart.

Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner bør brukes under tilsyn, av hensyn til både vannskader og brannfare. Er beboerne oppmerksomme på dette?

Les også: Nå blir det lov å avholde årsmøte og generalforsamling digitalt

 

Brannsikkerhet

Styret har det overordnede ansvaret for brannsikkerhet i borettslaget, men sikkerheten er også i vesentlig grad avhengig av den enkelte beboer og dennes holdning til brannvern.

  • Har beboerne montert detektorer/røykvarslere i hver etasje i sin bolig, og fungerer de?
  • Røykvarslerbatterier må normalt byttes én gang årlig, og dette er ofte beboernes jobb, men det er fortsatt styrets ansvar at alle røykvarslere fungerer.
  • Styret har ansvar for å anskaffe og utplassere slokkeutstyr i boenhetene, men kan beboerne faktisk bruke dette slokkeutstyret ved et branntilløp?

Daglig ettersyn med el-utstyr i boenhetene

Inne i boenhetene er det beboerne selv som har ansvaret for vedlikehold, ettersyn og kontroll av det elektriske utstyret og installasjonene. Styret bør informere beboerne om hvor viktig det er at de bruker elektriske apparater riktig, og at de holder et øye med de elektriske installasjonene i hjemmet.

Beboerne kan også bidra med følgende brannverntiltak:

  • Ikke lade mobiltelefonen om natten
  • Ikke tørke tøy på elektriske ovner
  • Slå av kokeplater etter bruk
  • Unngå løse dobbeltkontakter og andre provisoriske løsninger
  • Trekke støpselet ut av termostatstyrte elektriske apparater som kaffetraktere, brødristere, hårfønere, strykejern og lignende når disse ikke er i bruk
  • Ikke bruke vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner eller andre kjøkkenmaskiner uten tilsyn
  • Aldri bruke varmetepper eller varmeputer uten tilsyn, eller brette disse sammen under bruk

Holde fellesarealer og rømningsveier ryddige

Beboere kan sørge for ikke å la avfall eller andre brennbare ting bli stående i oppganger eller i åpne avfallsbeholdere inntil bygningene. Dette gjelder også barnevogner, sykler og lignende, som ofte oppbevares i trapperom og på fellesarealer.

Beboerne må dessuten unngå å oppbevare ting i trappeoppganger. Dersom det står noe i veien når beboere prøver å rømme ut, eller hvis det som står der, blir påtent, settes en hel rømningsvei i boligkomplekset ut av spill.

 

Konklusjon

Ved å ta sikkerhet på alvor i hverdagen, delta i dugnadsarbeid og sette seg inn i sakene som er aktuelle å ta stilling til i borettslaget, kan beboere påvirke det felles bomiljøet til å bli enda tryggere.